HISTORIE
Lien Gård ble kjøpt og overtatt av Arild og Linda Renate Hellekås desember 2004. Gården hadde odel og fremtidsplanene ble først lagt et år etter at odelsfristen hadde utløpt.
Gården hadde gammel eplehage fra 1980 tallet, gress og skog. Driften var gammeldags og klar for utskifting. Vi bestemte tidlig at vi hadde lyst til å drive videre med eple produksjon, men vi så at det var et stort behov for utskifting av gammel hage. Alt ble revet opp og nye hager ble plantet fra 2008 til 2017. Gården har nå godt etablerte eplefelt med sorter som markedet etterspør, og moderne plantesystemer, Det er også plantet et felt med bringebær og et lite prøveprosjekt med stikkelsbær.
Gården består totalt av ca 24 daa med eple, 3 daa med bringebær og 1 daa med stikkelsbær. Vi har også valgt å satse på birøkt som er et resultat av at vi ønsker god pollinering til eple og bær produksjonen. Biene er med på å gi frukten og bærene som blir dyrket på Lien Gård optimale pollinering og best mulig kvalitet. Til nå har vi 13 kuber, men med planer om utvidelse. Målet er å drive gården på best mulig måte og få mest mulig ut av de dyrkbare arealene som gården består av.
Gården krever stort pågangsmot, arbeidslyst og evnen til å tenke langsiktig. Mange bygg har behov for oppussing, restaurering og tilpassning til dagens drift. Det bærer preg av halveise løsninger, spesail løsninger og mangledne vedlikehold. Det er ikke lagt vekt på neste generasjon, men dette skal vi ta tak i. Vi ønsker å bygge opp igjen gårde, tilpasse den til dagens tid og effektivisere den på best mulig måte slik at det blir en bærekraftig gård som kan gå videre i generasjoner.
Lien Gård var i starten på 30 daa jord, 5 daa beite og 370 daa skog. Det ble dyrket frukt, korn og gress. Melkekyr ble kuttet ut i 1963 og første traktoren kom i 1952. Våningshuset er en tømre fra 1780, påbygd i 1970 og restaurert i 1992. Eldhuset er fra 1934 som i dag skal bygges om til gårdsbutikk og produksjonslokale. Låven ble bygd med fjøs, stall og grisehus i 1900. I 1952 ble det bygd på et redskapshus og i 1953 ble det satt opp et landbruksverksted.
Fra 1985 ble det bygd opp et nytt sagbruk oppe ved vegen som var eid av en stiftelse. Sagbruket var i full drift frem til ca 2000 tallet. På eiendommen finnes det en nedlagt jernmalmgruve. Gruven er en av to gruver i hele landet og blir besøkt av geologer fra europa. Familien på Lien Gård og turister går ofte opp til gruven for å få seg en hyggelig skogstur og en spennende gruvesafari .
Siden gården ble kjøpt og overtatt har det skjedd mye på Lien Gård. Arild og Linda Renate ble gift, har fått 3 flotte barn, bygd nytt hus og skiftet ut all gammel produksjon. Noen vil kanskje si at det var litt drastisk å rive opp alle de gamle epletærne, men dersom vi skal tenke på neste generasjon var dette helt nødvendig. Vi har gått på med stort pågangsmot og masse energi. Det har vært mye jobbing underveis, men vi begynner å se nytten av jobben vi har lagt ned så langt og vet nå at vi er på rett vei.
Vi må ta vare på alle de små landbrukene vi har her i landet og se mulghtene i det vi har! Norsk mat er i særklasse når det gjelder smak og kvalitet. Dette skal vi utnytte ved å produsere den beste eplemosten, honningen og mange andre unike produkter i form av saft, syltetøy og geleer. Vi kan tørke, safte og konservere for å bevare råvarene og dens unike smak.
Lien Gård skal hele tiden være i utvikling og tenke på neste generajon.